contact us

For general inquiries use the form on the right and for all other inquiries please contact us at curious@muselab.in. 

Employment Inquiries

Please send resumes and portfolios electronically at curious@muselab.in. Ensure that all document(s) can be opened and printed from Microsoft Word or Adobe Acrobat.
The total file size of the document(s) should not exceed 5mb.

011.jpg

Suite 601, 6th Flr, Zafryn Chamber, Oil Depot Rd, Sewri E, Mumbai, MH, 400015

India

+91 9820146139

MuseLAB is an end-to-end design studio; offering a bespoke and leading-edge approach to design. With a precise focus on unique and highly customized environments, interiors and furniture. In 2012 partners Huzefa Rangwala and Jasem Pirani founded the studio built upon their shared passion for design. Each space and or product embodies integrity and is created with the same care, skill and attention to detail.

Light-House-Design-Project-Image.jpg

Lighthouse Sea Hotel

Lighthouse Sea Hotel is where architecture and land meet through open spaces.

Architecture is a constant dialogue between the built and the unbuilt, the inhabitable and the habitable, the realized and the desired. The quality of our life, the force of our memories, the importance of our day-to-day interpersonal exchanges, the reading of the environment, all these moments arouse in us emotions.

Situated on the cliff of Murro di Porco, the Lighthouse Sea Hotel has been planned with the intent of experiencing the expanse of the horizon – the landscape has been punctuated by the built environment, which defines the in-between moments, as we traverse through the site heading from land to sea. Thus architecture here is the facilitator, the permeable element that allows for interchange and mediation at the pause points.

The site can be experienced in various ways giving individuals the liberty to move through the landscape at their own pace. The central pathway leads to the landmark light house structure that has been adapted to house the visitor’s centre and the maritime museum. Besides the central path there are primarily two paths – the first trail which is north of the lighthouse wanders through the community zone; which consists of the farmer’s market cluster and a research centre that culminates at the jetty and wraps around the southern edge of the cliff. The second path, south of the lighthouse begins at the resort reception and meanders through the resort units, the dining mess, staff quarter units and then wraps back around the edge of the cliff connecting to the jetty and the north trail. There are two other intermediate paths that begin at the light house; one snakes through the restaurant and the other leads directly to the edge of the cliff, both culminating at the jetty. 

The existing architecture of the region is primarily low-lying and simplistic with white-washed masonry walls and terracotta-tiled roofs. As an intervention within the environment, the proposed units and facilities have been designed mainly as white-washed concrete extrusions. The structures have been rhythmically placed along the pathways with strategic openings and passageways to facilitate movement and experience. Thoughtfully perched on the landscape these structures have been designed using concrete, in order to cause the lowest possible natural impact. 

Resort Reception

The existing lighthouse annexe structure has been adapted to be used as the reception area for the resort units. In addition to the reception area there is a quiet reading room with a library and a communal media room for film screenings and television viewing.

Visitors Centre

The gateway to the site, the lighthouse base structure has been adapted to house the visitors centre and the maritime museum. It also contains a twelve seat auditorium for smaller seminars and screenings of films related to the history of the light house and the place.

Farmers’ Market

A cluster of interwoven concrete sheds forms the farmers’ market. The farmers’ market engages with the community promoting a sustainable and healthy lifestyle, providing opportunities for local produce and goods to be sold and shared. The spaces within and around the structure permit for various activities to be held –such as wine and cheese festivals, cooking demonstrations, street theatre and a bicycle rental store for biking in and around the region.These sheds double up as passageways, performance spaces and a market place to facilitate the movement and experience through the site along the northern trail.

Research Centre

Situated along the northern trail further ahead of the Farmer’s Market is a cluster of structures that form the Research Centre. This is where enthusiasts, researchers and specialists will be studying the maritime history and ecosystem of the region. In-residency programs could give the opportunity for researchers to engage with the community by sharing their findings with enthusiasts and visitors. The computer room, seminar halls, library memberships and cafeteria will beprogrammed on a self-sustaining model – where themed or specialty based programs and seminars could be held all year long allowing for researchers to stay on site.

Restaurant

Designed as a point of confluence along the northern and southern trails – these sheds have a simple but flexible plan allowing for diverse seating possibilities such as a bar area, outdoor seating, indoor seating, deck area and a private room. With panoramic views of the sea below the restaurant is the place where both locals and visitors can unwind together and share stories.

Resort Units

A total of twenty resort units have been planned – with the intent of creating a family of villas that resemble a neighbourhood. The private spaces have been designed as simple living spaces. The glass ended extrusions have been positioned to allow for maximum views of the sea below. These concrete volumes have been strategically punctured with openings that form windows and juliette balconies. Each space is intimate and the scale deliberately modest so as to focus on the outside and allow for cultural and social interaction with the neighbouring units. There are two barrier free units designed as per accessibility codes for the handicapped.

Jetty

This floating pavilion projecting out from the rocky edge has been designed for outdoor gatherings by the water and for boats and kayaks to dock. The enclosed sea water has been made safe for swimming and decks extending into the sea double up as fishing piers.

Lighthouse Sea Hotel is where architecture and land meet through open spaces.

Architecture is a constant dialogue between the built and the unbuilt, the inhabitable and the habitable, the realized and the desired. The quality of our life, the force of our memories, the importance of our day-to-day interpersonal exchanges, the reading of the environment, all these moments arouse in us emotions.

Situated on the cliff of Murro di Porco, the Lighthouse Sea Hotel has been planned with the intent of experiencing the expanse of the horizon – the landscape has been punctuated by the built environment, which defines the in-between moments, as we traverse through the site heading from land to sea. Thus architecture here is the facilitator, the permeable element that allows for interchange and mediation at the pause points.

The site can be experienced in various ways giving individuals the liberty to move through the landscape at their own pace. The central pathway leads to the landmark light house structure that has been adapted to house the visitor’s centre and the maritime museum. Besides the central path there are primarily two paths – the first trail which is north of the lighthouse wanders through the community zone; which consists of the farmer’s market cluster and a research centre that culminates at the jetty and wraps around the southern edge of the cliff. The second path, south of the lighthouse begins at the resort reception and meanders through the resort units, the dining mess, staff quarter units and then wraps back around the edge of the cliff connecting to the jetty and the north trail. There are two other intermediate paths that begin at the light house; one snakes through the restaurant and the other leads directly to the edge of the cliff, both culminating at the jetty. 

The existing architecture of the region is primarily low-lying and simplistic with white-washed masonry walls and terracotta-tiled roofs. As an intervention within the environment, the proposed units and facilities have been designed mainly as white-washed concrete extrusions. The structures have been rhythmically placed along the pathways with strategic openings and passageways to facilitate movement and experience. Thoughtfully perched on the landscape these structures have been designed using concrete, in order to cause the lowest possible natural impact. 

Resort Reception

The existing lighthouse annexe structure has been adapted to be used as the reception area for the resort units. In addition to the reception area there is a quiet reading room with a library and a communal media room for film screenings and television viewing.

Visitors Centre

The gateway to the site, the lighthouse base structure has been adapted to house the visitors centre and the maritime museum. It also contains a twelve seat auditorium for smaller seminars and screenings of films related to the history of the light house and the place.

Farmers’ Market

A cluster of interwoven concrete sheds forms the farmers’ market. The farmers’ market engages with the community promoting a sustainable and healthy lifestyle, providing opportunities for local produce and goods to be sold and shared. The spaces within and around the structure permit for various activities to be held –such as wine and cheese festivals, cooking demonstrations, street theatre and a bicycle rental store for biking in and around the region.These sheds double up as passageways, performance spaces and a market place to facilitate the movement and experience through the site along the northern trail.

Research Centre

Situated along the northern trail further ahead of the Farmer’s Market is a cluster of structures that form the Research Centre. This is where enthusiasts, researchers and specialists will be studying the maritime history and ecosystem of the region. In-residency programs could give the opportunity for researchers to engage with the community by sharing their findings with enthusiasts and visitors. The computer room, seminar halls, library memberships and cafeteria will beprogrammed on a self-sustaining model – where themed or specialty based programs and seminars could be held all year long allowing for researchers to stay on site.

Restaurant

Designed as a point of confluence along the northern and southern trails – these sheds have a simple but flexible plan allowing for diverse seating possibilities such as a bar area, outdoor seating, indoor seating, deck area and a private room. With panoramic views of the sea below the restaurant is the place where both locals and visitors can unwind together and share stories.

Resort Units

A total of twenty resort units have been planned – with the intent of creating a family of villas that resemble a neighbourhood. The private spaces have been designed as simple living spaces. The glass ended extrusions have been positioned to allow for maximum views of the sea below. These concrete volumes have been strategically punctured with openings that form windows and juliette balconies. Each space is intimate and the scale deliberately modest so as to focus on the outside and allow for cultural and social interaction with the neighbouring units. There are two barrier free units designed as per accessibility codes for the handicapped.

Jetty

This floating pavilion projecting out from the rocky edge has been designed for outdoor gatherings by the water and for boats and kayaks to dock. The enclosed sea water has been made safe for swimming and decks extending into the sea double up as fishing piers.

RESEARCH CENTER VIEW

RESEARCH CENTER VIEW

 
 
RESTAURANT VIEW

RESTAURANT VIEW