contact us

For general inquiries use the form on the right and for all other inquiries please contact us at curious@muselab.in. 

Employment Inquiries

Please send resumes and portfolios electronically at curious@muselab.in. Ensure that all document(s) can be opened and printed from Microsoft Word or Adobe Acrobat.
The total file size of the document(s) should not exceed 5mb.

011.jpg

Suite 601, 6th Flr, Zafryn Chamber, Oil Depot Rd, Sewri E, Mumbai, MH, 400015

India

+91 9820146139

MuseLAB is an end-to-end design studio; offering a bespoke and leading-edge approach to design. With a precise focus on unique and highly customized environments, interiors and furniture. In 2012 partners Huzefa Rangwala and Jasem Pirani founded the studio built upon their shared passion for design. Each space and or product embodies integrity and is created with the same care, skill and attention to detail.

Lake-Forest-Project-Image.jpg

Lake Forest

The Capitol Complex conceived by Le Corbusier consists of the Secretariat, the Legislative Assembly, the High Court and the ‘Open Hand’ monument – the symbol of Chandigarh which was completed during his time. To this day, Le Corbusier’s vision for the Capitol Complex in Chandigarh remains incomplete - and among those unfinished elements is the Museum of Knowledge.

 

How does one raise the bar from where Le Corbusier left?  And how does one do that without aping the master? The capitol complex was a metaphor of the human being employed in plan– the ‘head’ contained the capitol complex, the ‘heart’ the commercial centre, and the ‘arms’, which were perpendicular to the main axis, had the academic and leisure facilities.  The proposed Museum of Knowledge honoursCorbusier’s vision by showcasing the existing vestiges of the capitol complex by creating vantage points and visual connections. These landmark structures are thus included as part of the Museum and metaphorically form the main collection of the museum. The plan incorporates Le Corbusier’s principles of light, space and greenery which are still prevalent as of today.

 

This proposal builds upon and reimagines Le Corbusier’s Five Points of Architecture. This forms the basis for our qualitative program for the site. In this reimagined adaptation of the principles the structure of the building has been pushed below ground allowing for the site surface to be free of structure and double up as a park allowing it to extend itself and be a part of the public realm. The structure is supported by pilotis/columns – which gives opportunity for free design of the ground floor plan. All four sides of full height glazing allows for light to filter in a controlled manner and being underground there are open to sky courtyards and slits within the roof garden that provide additional opportunities for light to permeate.

 

Le Corbusier’s master plan for Chandigarh was designed keeping in mind the socio-economic conditions and living habits of people. Similarly a Museum of Knowledge in the present times would not be complete if it did not consider the current habits of the people. This proposal gives the power to the people to design and choreograph their own walk through the museum. A non-linear narrative with multiple opportunities to enter and exit rooms gives the user the authority and freedom to move through the space at their own pace. Areas both large and small have been designed to allow for flexibility of programming of exhibits. Transition zones have been interspersed with courtyards and open plazas to provide for break out spaces and moments to pause. Areas within the museum and around have been generously devoted to provide for gathering spaces to encourage people to come spend time at the museum, attend workshops or head to the park with a book and read without any inhibitions.


Proposed for a site near Panshet Dam this settlement; a wellness and recreational adventure resort is a response to the mystery and magic of the Lake Forest landscape. The planned structures provide sweeping views of the valley and the lake. The resort has been designed to blend into the landscape with natural hues, materials and textures. The structures are low lying in proportion with the scale of the landscape. With a minimal footprint and planned sustainable practices, the development is eco-sensitive. 


Arrival to the resort is planned through a resort gallery/ head house that leads to an open court and a reception area that provides a view of the estate that lies ahead. Designed around the court are network villas and resort cabins. 


The site slopes down as we move further south and so the private estates and villas are placed on either side of a natural trail terminating into the pool and yoga terrace framing views of the lake below. The slopes of the resort are left untouched for trekking, bird watching and adventure sports like zip lining. The property can be used in multiple ways – allowing for leisure and activity based users to set their own pace and relax. Business groups can host networking meets based around planned activities. Event based camps such as art and health camps for the mind, body and soul can be planned during the summer for various age groups. Day trippers can pitch a tent by the lake, pick fruits at the orchard and indulge in the landscape. 

RESORT HEAD HOUSE/ GALLERY

RESORT HEAD HOUSE/ GALLERY

ARTISTS' PAVILION

ARTISTS' PAVILION

HEALTH CAFE AND KITCHEN

HEALTH CAFE AND KITCHEN

WATERFRONT VILLA

WATERFRONT VILLA

 
 
RESORT HEAD HOUSE/ GALLERY

RESORT HEAD HOUSE/ GALLERY

ARTISTS' PAVILION

ARTISTS' PAVILION

ESTATE VILLA

ESTATE VILLA

WATERFRONT VILLA

WATERFRONT VILLA